Kalevalan päivä

Február 28-a Finnországban a Kalevala Napja. A XIX. században Elias Lönnrot orvos és néprajzkutató tucatnyi utat tett meg, hogy összegyüjtse és összeálló történetté kovácsolja a nép száján forgó dalokat. 1835 február 28.-i dátummal keltezte a Kalevala előszavát, ezt tartják azóta is a finn kultúra születésnapjának. Egy olyan időről szól az eposz, amikor az emberek életét láthatatlan istenek  és szellemek irányították. Lönnrot szándéka az volt, hogy megismertesse az emberekkel saját kultúrájukat, saját identitásukat. Habár az 1835-ös kiadás még kezdetleges volt, az 1849-es végleges forma az, amit a mai nap is ismerünk.

Az eposz eredetileg imígyen kezdődik:

Mieleni minun tekevi, aivoni ajattelevi 
lähteäni laulamahan, saa'ani sanelemahan, 
sukuvirttä suoltamahan, lajivirttä laulamahan. 
Sanat suussani sulavat, puhe'et putoelevat, 
kielelleni kerkiävät, hampahilleni hajoovat.

...amit még nem nagyon értek, ezért hasznos egy fordítás, pl. magyarul:

Mostan kedvem kerekedik,
Elmém azon töprenkedik,
Hogy, ím, dalra kéne kelni,
Ideje volna énekelni;
Szavaim számban olvadoznak,
Beszédim bátran buzognak,
Nyelvem hegyén hajladoznak.

Figyelmemet(, however,) az angol fordítás ragadta meg, nagyon erőteljes ritmusa és a kifejezőereje, és ha az élet úgy hozza, hogy időm is lesz, a következő hónapokban mindenképpen tovább olvasom:

I am driven by my longing,
And my understanding urges
That I should commence my singing,
And begin my recitation.
I will sing the people's legends,
And the ballads of the nation.
To my mouth the words are flowing,
And the words are gently falling,
Quickly as my tongue can shape them,
And between my teeth emerging...

Hamv.

Tegnap Hamvazószerda volt és a sok - ide nem kapcsolódó, de mégis kiemelkedő - dolog közül egy paradoxon ragadta meg a figyelmem. Angolul feltűnőbb volt, azt majd a végén, most magyarul: tehát ott a napi evangéliumi rész, ami így hangzik: 
Amikor böjtöltök, ne legyetek mogorvák, mint a képmutatók! Keserű arcot mutatnak, hogy az emberek meglássák rajtuk a böjtölést. Bizony mondom nektek, ezzel már meg is kapták jutalmukat. Amikor te böjtölsz, illatosítsd be hajadat és mosd meg arcodat, hogy az emberek ne vegyék észre böjtölésedet, csak Atyád, aki a rejtekben jelen van! Atyád, aki a rejtekben is lát, megfizet neked. 
Mt 6,1-6.16-18
Világosan ki van mondva, hogy "ne legyetek mogorvák, ne ijesztgessétek a gyermekeket", erre mi történik? Tíz percre rá mindenkinek a homloka egy nagy hamufolttól szürkül (errefele ez a szokás). Angolul jobban hangzik a szöveg: "When you fast, do not look gloomy like the hypocrites."

Ugyanakkor, hogy fair legyek, ilyen jó hamvazószerdai prédikát még nem hallottam: "Ha gyereked születik, sokmindenről lemondasz, mert szereted őt. Ha a lemondás csupán önsanyargatás, nem ér semmit. A lemondásnak szeretetből kell fakadnia, olyan dologról mondj le, ami rosz a lelkednek és  árt a kapcsolataidnak." 

Tömör volt, én is tömören tüntetem fel, gondoltam, megosztom így, böjt elején, hogy ne legyen minden "gloom and doom", valami a lényegről is szóljon:)

Dum-dum-dum-dum-DUMM

Amikor kb. egy hete Mr. Mbonea, egy dodomai  tanár megérkezett látogatóba hozzánk, csak annyit tudtam róla, hogy tanár Tanzánia fővárosának egyik vezető iskolájában. A mai ebéd során megtudtam, hogy zenetanár, úgyhogy délután össze is hoztunk egy kis közös zenélgetést. Én bemutattam kezdetleges zenetechnikámat, ő meg egy nagyon népszerű tanzániai ritmust, amire az ottaniak egész éjjel bulizni tudnak. A ritmus elég egyszerű, dobra körülbelül úgy adaptálódik, hogy négy rövid ütésre egy nagyobb, hosszabb, gitárra meg E-E-E-E-E7, az utóbbi teljes hosszúsággal. A lényeg a ritmuson van, időnként lehet az akkordokat is váltogatni a fent említett séma szerint:1-1-1-1-2! Amint Mr. Mbonea mondotta, ezzel az egyszerű konfigurációval egy egész csapatot le lehet kötni egy estére, nagyon jó hangulatot kelt:)

Szőr-szálhasogatás

Egy héttel ezelőtt írtam Terry Pratchettről, neve elé illesztve a "Sir" címet, amit két napra rá kapott meg II. Erzsébettől. Ebből az alkalomból az író kifejezte azon szándékát, hogy meggyőzze a bankárokat, hogy a multimilliós búnuszokat, amiket most már állami nyomásra nem fognak kifizetni menedzsereiknek nyugodtan fordítsák csak Alzheimer-kutatásra.

Kicsit utánanéztem annak, hogy honnan is tudhattam, hogy Terry már nem "Terry", hanem "Sir Terry". Kiderült, december végén jelenik meg a lista, amely 95 oldalon át taglalja, kit fog a királynő a következő évben lovaggá avgy lédivé ütni, továbbá kitüntetésben részesíteni. Tehát jó időben elő van készítve, hogy nehogy aztán az utolsó pillanatban kelljen gondolkodni, kit is fognak lovaggá ütni.

Elővigyázatosság ide, felkészülés oda, hát nem lovaggá ütöttem két nappal a királynő előtt? :))

Nagy harc

Nos, nem én leszek az, aki a "The Wrestler"-ről filmkommentárt ír. Amit lehet, mind megírtak. Olvastam mennyekig felmagasztaló és sárba belemosó kritikát is. Engem kissé megrázott. Mármint a film. Csillagokat látok, de nem tudom hányat... Négy és öt között mozog, nem áll le, hogy meg tudjam számolni. Még azt sem tudom eldönteni, hogy az összegabalyodott élet realista ábrázolása okozta-e ezt, vagy az életábrázolás összegabalyodottsága, ezért leginkább kérdéseim maradtak. 

Mint például:

Mi lesz, ha az ember elveszti a hajdani csillogását?

Mi lesz, ha az ember elveszti hajdani ismerőseit, rokonait?

Mi lesz, ha megfosztják nevétől, lassan meg mindentől, ami meghatározta, amiben otthon volt a lelke?

És végül: mi lesz, ha már annyi mindent elveszített, hogy semmi veszítenivalója nincs?

10.000

Örömmel jelentem be, hogy ma este, 21:31-kor a blog látogatottsága (oldalletöltések száma) elérte a tízezret!
Az egyéni látogatók száma jelenleg 6.182-nél tart, tehát lesz még egy alkalom megülni a második tízezres megjelenését a bal alsó sarokban:)

Na, most jön a kommentár


Azt hiszem, még a vaknak is nyilvánvaló, hogy egy elitista társadalomban élünk (ja persze, most meg kritizáljuk a társadalmat, hisz jobbak, elitebbek vagyunk...). Ha nem a társadalmi státuszt hajszoljuk, akkor valamiben eliteknek kell lennünk, kiválóaknak, meg kell méressük magunkat, hogy aztán bólogatva elmondhassuk: "Igen, igen, tényleg ebben és ebben jobbak vagyunk, mert "azok" nem annyira jók".
És már el is képzeljük, hogy mások velünk együtt bólogatnak szemlesütve, miszerint "ja, tényleg jobbak, méltó sem vagyok szemébe nézni" vagy éppen "hagyjuk meg neki a tizenöt perc hírnevet...". Nem is tudom, egy saját magára valamit is adó szakács sosem fűszerezi ételeit őrölt hírnévvel, elit-szósszal, nem csupán azért, mert ilyen nincsen, hanem azért is, mert ha volna is, nem az ízéről lenne híres.

Elképzeljük mi, a többség, ki is jelentjük, mint teremtés koronái, hogy "Mi, Isten kegyelméből normális egyedek, meghúzzuk a határt ameddig tartunk, alatta fogyaték, fölötte már csak az angyalok meg a kék ég, és ezennel kijelentjük, hogy ez meg ez a normarendszer ami szerint napjainkat formáljuk és ez az, ami minket boldoggá fog tenni, mindörökkön örökké, Ámen!". 

Hosszú utat tettünk meg addig, hogy azokat, akiket a "fogyatékos" jelzővel illetünk ne mindig újjal való mutogatás és lenézés tárgyaként kezeljük, hanem elfogadjuk a társadalom ha nem is konvencionális (elitista meghatározás szerinti) értelemben vett "hasznos" tagjaiként, de értékesekként mindenképpen. Sokakat a tolerancia és egyenlőség jegyében belevonunk a magunk játszmáiba, egymás ellen úszítjuk szépségversenyekben, hogy továbbra is legyen győztes, legyen vesztes. Hű, de mennyire az az érzésem, hogy az "egyenlőség" eszméje nem azt jelenti, hogy egyenlően értékes, hanem azt, hogy egyenlően versenyezhet, hogy bebizonyítsa, értékesebb!

(Most egy kicsit kiengedem magamból az idealistát.)

Tűkön ülve várom azt a napot, amikor meg merjük tenni, hogy ha civil vezetőinknek nem is, de vallási vezetőinknek szellemileg fogyatékos személyt merünk választani, és odafigyelünk minden szavukra. Komolyan vesszük szándékát, amikor az előre előkészített Nagy Erkölcsi Kódex felolvasási estjén mindenki remegve várja, hogy éppen a tinédzsereket, a rockzenét vagy a melegeket fogja kiátkozni a szent atya, erre ő labdát kér magának és játszani kezd a harmadik sorban ülő ötéves gyerekkel. Jujj de közel lesz akkor mindez a Valósághoz! Vallási vezetőként egy olyan személy, aki attól boldog, hogy rád mosolyoghat, és nem attól, hogy mindent ide-oda igazgat (azok meg oda-ide visszaigazgatják magukat, amig nem néz oda...).

Még vita sem lenne arra vonatkozólag, hogy kijelenthetjük-e, hogy szent. Aki valamikor is időt szánt egy ilyen áldott emberre tudja, érzi, hogy miről beszélek. 

Még egy gondolat, befejezésül. Ha azt gondoljuk, hogy valakit is fogyatékosnak nevezhetünk, akkor a logikai konzisztencia érdekében mindenkit annak kell nevezzünk. Olyan nincs, hogy minden téren tökéletesen funkcionáló, minden tekintetben mintaként szereplő homo  sapiens prototypus. Vannak külön vonások, amiket egyes egyedek birtokolnak, mások nem. Vannak dolgok, emelyek nagyon nehezek az egyiknek, a másiknak meg gyerekjáték. És akkor ahelyett, hogy az egyetlen logikus következtetésre ugornánk, miszerint mindenki fogyatékos valamilyen lényeges tekintetben, csak a többség megtanulja palástolni, elkezdjük összeadni azokat a vonásokat, amik a külön egyedek tulajdonságai és úgy kezeljük őket, mintha volna egy minta-valaki, akinek mindez a tulajdonsága megvan. Innen már csak egy lépés az, hogy meghúzzuk a határt normális és abnormális között. Ez a mi nagy fogyatékunk.

Namármost kérdem én, ki itt az idealista?

(Update: mert ugyebár volt egy cikk korábban és most cross-referencelek, úgy convenience sake)

Just to keep you busy

És itt megint egy Heavy Load klipp, bemutatkoznak a tagok. Most nem mind kommentálok annyit. Még egy kis háttér.


Sárgolyó 2


Megesik az utóbbi időben, hogy jobban belekeveredek az életbe, mint amennyire fel vagyok készülve rá. Kiindulok abból, hogy próbáljak valami barátságos képet mutatni magamról, és tessék, két lépés és kész a mocsári szörny.

Tegnap egy csoport ministránssal elmentünk Ashfordba, az egy köpésre van Dovertől. Egy órával a rendezvény kezdete előtt érkeztünk meg, s az első, amit kézhez kaptunk, egy focilabda volt. Hogy mindenki a lehető legjobban bemelegítsen a délutáni meccsre, beálltam a kapuba... Elszámítottam magam egy kicsit, a labda sáros volt. Lassan meg már én is, habár ez nem volt olyan súlyos, mint egy hónapja, a paintball-fesztiválon, ahol aztán nyakig! 

Szerintem, ha így folytatjuk, könnyebben rám fognak ismerni, ha egyenesen sárosan jelenek meg köztük:))

"Hogy elpusztítsd a démont, előbb nevén kell nevezned"

"Nem félek a haláltól. Ha majd kioltódik a végső fény, hát kioltódik. Nem fogok arra gondolni, hogy a legújabb könyvemet előbb még be kellene fejeznem" - mondja Terry Pratchett, a BBC számára készített kétrészes dokumentumfilm végén. Kevéssel előtte megjegyzi: "Nem a Halál öl meg, nem. Az egy barátságos figura. Az élet öl meg. A Halál csak érted jön".

Sir Terry-t 2007 decemberében az Alzheimer-kór egyik formájával, PCI-vel diagnosztizálták. Azóta 1 millió dollárt adományozott kutatási célokra, figyelemfelkeltő kampányokban vesz részt, fáradhatatlanul kutat a "csodagyógyszer" után, és írja a könyveit - ami egyre nehezebb neki, mivel betegsége a látását és szem-kéz koordinációját befolyásolja leginkább. Legutóbb egy kétrészes dokumentumfilmet forgatott. Legutóbb alatt értem a diagnózis felállítását követő egy évet, amelynek folyamán egy kamera nyomonkövette a mindennapjait, beleértve a teszteket, író-olvasó találkozókat és fáradhatatlan kutatásban/nyomozásban megnyilvánuló reményét/zavarát/mindenét.

Pár dolog különösképpen kiemelkedett számomra. Generációk megnevettetője, az angol Rejtő zavarban van. Elég mélyen. Ez teljesen érthető annak tudatában, hogy e betegség mindazt fenyegeti, ami eddigi életét meghatározta: lassanként egyre nehezebben olvas, betűket, szavakat téveszt, lassan már két újjal gépel, akkor is hibásan, és kilátása van arra is, hogy az elkövetkezendő években emlékeit is elveszti. Minden más emlék elvesztésénél jobban fáj neki, ha a lánya születésének napját fogja elfelejteni, amikor annyira boldog volt, hogy a hűtőből kihalászott száraz steak-nek mennyei íze volt, aztán kórházba menet pofára esett, közben mit sem érezve... Ez a fájdalma nagyon átjön.

Aztán egy töbnyire hiábavaló hajszát folytat, hogy világszerte feltérképezze, hol merre tart az Alzheimer-kutatás. Ez részben személyes - és kiábrándító - út, részben meg dokumentumfilmszerűen bemutatott száraz tények halmaza, amiből néha felráz az, hogy nem egy semleges riporter jár mindennek utána, hanem egy olyan személy, akit nagyon is érint a betegség. Nehéz szerepet vállal ezáltal magára, mert minden állomásánál a biztató jelek után csak oda lyukad ki, hogy "még tíz év kb, és talán..."

Végül egy öregotthonban néz szét, ahol mindenki az Alzheimer előrehaladott állapotában van. Vannak olyanok, akik csak a jelen pillanatban tudnak élni, egész életük 1-2 percre redukálódik, annál többre már nem emlékeznek. Ebből az öregotthonból a reptér fele menet fogalmazza meg a személyes asszisztense és a kamera előtt: "Végül is, ha kicsit jobban belegondolok (amig tudok), az életem valószínüleg akkor is így végződne, ha nem volna ez a betegségem..."

Az egyik brit doktorral beszélget a második epizód vége felé, aki teljes agy-szkennelést hajtott végre rajta. Az orvos megjegyzi: "Mindig nehéz kimondanom, de ez meg ez a problémája". Válasza erre "Valahogyan már tudtam. Nem ért teljesen váratlanul". Folytatja a doki: "Tapasztalataim szerint jobb nevén nevezni a dolgokat". Ekkor Terry felugrik, kezet ráz az orvossal és elmosolyodik: "Ezért kezet kell ráznom önnel, doktor, ez az én nyelvemen úgy hangzik, hogy ahhoz, hogy elpusztíthasd a démont, előbb nevén kell nevezned".

És az arcán látszott, hogy a félelmeiről beszél:)


Heavy Load



Még nem hallottam erről az együttesről, nem hallgatok punk zenét, de amint elolvastam az ajánlót, eldöntöttem, hogy megnézem a róluk készült dokumentumfilmet. Amint kiderült, a Heavy Load az Egyesült Királyság egyetlen fogyékosok alkotta punk zenekara. 12 éve alakult a banda, az öt tagból három tanulási zavarban szenved* ("learning disability"). A film arról szól, hogy zenélnek, ahogy tudnak, és közben jól érzik magukat együtt. Egyikük sem virtuóz, vagyis az amiben virtuózok, az a közösen eltöltött idő művészete. Tépik a húrokat, csattogtatják a dobokat, ordítoznak, farsot fognak, és legfőképp: boldogok!

Akit érdekel, itt a banda MySpace oldala, ahol pár szám meghallgatható.

(és egy update, következő év tavaszi napfordulójá jut eszembe - én, feledékeny - hogy a follow-upot illene ide belinkelni. No, megvan mostmár)

Különösen ajánlom a klasszikus zene kedvelőinek (és nemcsak), polgárpukkasztásnak, meg látókörtágításnak:) 

Két éves rajz

Pontosan két évvel ezelőtt, még Pécsen rajzoltam a következő rajzot az éj leple alatt. Elajándékoztam, emlékbe hagytam azoknak, akikkel másfél hónapig együtt dolgoztam, de előtte még készítettem egy fényképet róla. Az arányokkal, emlékszem, kicsi baj volt, de reméltem, a mondanivalóját nem befolyásolja. Ma este épp egy ismerős blogot olvasván beugrott, hogy az ott feldolgozott témát én valamikor rajzba tettem, és e kép még megvan. Meg is találtam hamar:

A jobb alsó sarokban az áll:

"Az Élet nem szakadt.
Mert még a szakadás is
Szerves része az Életnek"

Amilyen szerencsém van

Király!

Amióta Londonban vagyok, másodszor esett meg velem teljesen véletlenül, hogy Vilmos herceget egész közelről láttam. Az első alkalom tavaly decemberben volt, a Kensington High Street-en járkáltam, amikor valaki nagyon ismerős jött velem szemben, a mobilját nézte éppen. Olyannyira meglepődtem, hogy hirtelen a név nem is jutott eszembe, csak az, hogy "ez vagy Harry, vagy Vilmos", aztán kis gondolkozás után letiszáztam, hogy ő az idősebbik volt.

Aztán ma, épp az előkelő Mayfair negyeden keresztül egy Starbucks kávézó ablakán keresztül pillantottam meg, szabott öltönyben volt, épp kávézott valakivel. Az ablaknál ült. 

Ha még lesz monarchia 20-30 év múlva, és ő lesz a király, akkor elmondhatom, hogy láttam, méghozzá kétszer is! 

Miért ne? Vannak, akik látták Elvist, ő is király volt.

"Ez a hét is jól kezdődik" rovat. 2.: Hó, rukk!



Hórukk! Tehát áljunk neki, seperjük el, lapátoljuk félre, valami ilyesmi. De nem. Be kell vallanom, még egészen nem tértem magamhoz. Nem azért, mert havazott, hanem azért, ami ebből kifolyólag történt. Azt sem tudom eldönteni, hogy sírjak, vagy kacagjak az egészen. Európa kontinentális része vsz már tudja. Ők kiröhögik az angolokat és törődnek a maguk dolgával.

Egy pár életkép abból, hogy mik is történtek a havazás nyomán:

Este kimentem, nézzek körül, addigra a tömegközlekedés félig-meddig helyreállt, de így sem úsztam meg egy kilóméteres gyaloglás nélkül. Félnék a gyaloglástól? Dehogy. Csakhát senki (vagyis 90-95%) nem vette a fáradtságot, hogy eltisztítsa a havat a portája előtt, elseperje, félrelapátolja (az is igaz, utcánként egy lapát ha akadt, akkor már sokat mondok). Kész életveszély volt gyalogolni. Pedig volt útszakasz, ahol nem volt busz, metró, tehát járni kell.

Volt, aki rózsaszín felhővel feje körül és ájtatos kifejzéssel az arcán úgy gondolta, hogy most fog egy nagyon jót tenni mindenki szolgálatára, kiment a boltja elé, és az ott levő havat pár vödör vízzel szétlocsolta. Itt engem már a fejfájás környékezett, Londont meg -2 fok...

A Nothing Hill Gate metrómegállóból kijövet feltűnt két lépcső, amely egy tízemeletes tömbházhoz vezet, hóval takarva, középen két arasznyira letaposva, ma reggel is láttam, középen már jég volt, néhol a hó "sokkot kapott" (ráestek...).

A lépcsőkkel nemcsak a lakosságnak volt problémája, a Waterloo állomás lépcsőjén ugyanez a jegesedés volt. Itt sem takarították el, hanem leszórták sós homokkal. A lépcsőt. Na, ehhez ész kell. Az természetesen odafagyott, botlasztónak sokkal jobb volt. Páran el is estek. S a BBC hogyan tájékoztat minderről? Állnak a lépcső tövében, filmezik, ki csúszik meg, majd ha leért, megkérdezik, mi a véleménye. Meg hogy ugye milyen nagy dolog, hogy hó van...

Továbbmegyünk, most a bátor sofőrök jönnek: megértem, hogy gyors a Jaguár, de ilyenkor a fék valahogy nem hozza a formáját. Amúgy egy nap alatt ennyi szuperautót még nem láttam vontatón, mint ma... 

Aztán ott a sietős sofőr, aki tudja, hogy dugó van, tehát csak a szélvédőről szedi le a havat. Első megálló: a tetőről a hó előrecsúszik.

Ott van az öntudatos, de kevés realitásérzékkel bíró sofőr, aki 5-10 percet kínlódik, hogy kiálljon a parkolóból, mert a hó miatt irányíthatatlan a kocsi. Az út is olyan mint a parkoló, amúgy, erőst bízhat az illető a szerencséjében.

Az egészhez már csak annyit tennék hozzá, hogy igenis van az országnak hókotrója, kereken 400 darab. Hogy miért nem lehetett ezeket kiküldeni dolgozni?

Na ne vicceljünk! Nyári gumikkal???

"Ez a hét is jól kezdődik" rovat. 1.: Hó, fehérke

Érdekes hét áll mögöttünk. Megvolt a Davos-i antibuli (nem részegedni ment oda a nép, hanem józanodni), és Putin elnök... izé..., miniszterelnök ismét megmutatta, hogy keze messzire nyúl. Január elején ugyebár gázcsap-elzáró mutatványával lépett porondra, de az túl nyilvánvaló volt és széleskörben vitatott. Ideje volt tehát valami frappánsabb dolgot bevetni.

Hogy Anglia ne mondhassa, hogy felkészületlenül érte az esemény, íme egy kis szemelvény a svájci csúcsról:

Vladimir Putin: Tökéletes vihar van önöknél. Azt hittem, arra vannak a pénzügyi szakembereik, elemzőik, hogy megmondják, mi várható. Ehelyett úgy jártak ezzel a gazdasági válsággal, hogy erősen meglepődtek. Meglepően köszöntött be, mint Oroszországban a hó minden télen.
Gordon Brown: Szkjúzmí továris, mi az a "hó"?
Vladimir Putin: Á, kedves kollega, történetesen abban a helyzetben vagyok, hogy tudok segíteni, van tapasztalatunk az ügyben. Mire hazaér, megtudja:)

A jelentés nem tér ki arra, hogy GB az ablaknak végig háttal ült...

Közben az amúgy kellemes hó miatt Londonban megbénult az élet, nem járnak a buszok, a metró nagyrészt használhatatlan, iskolák zárva, amúgy ha nyitva lennének sem lehetne bemenni. Utoljára tavaly Húsvét körül láttam errefele havat, akkor is elolvadt délre, s csak két centis volt. A mostani már 20 centi körül, és azt mondják, 18 éve nem volt ekkora hó itt. Meg is értem, amint a képen is látható, még a Big Ben is megdőlt alatta... 

Aztán azt is látom, hogy tényleg mennyire szokatlan ez az egész errefele. Az embereknek általában eszükbe sem jut, hogy a havat pl. el lehet söpörni, el lehet lapátolni, főleg a lépcsőkről. Tisztelet a kivételnek, természetesen:)

Hiába na, ahogy Basescu mondta valamikor, még bukaresti főpolgármester korában, "Iarna nu-i ca vara".
(Magyarországiak kedvéért: "A tél más mint a nyár.")

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger