Élet a Földön kívülről


Úgy tűnik, hogy az évekkel ezelőtt az Antarktiszon talált meteorit tényleg földönkívüli eredetű mikróbák fossziliáit tartalmazza. A kő 15 millió éve pattant le a Marsról és 13.000 éve landolt a Földön, előzetes vizsgálatok szennyezére gyanakodtak. Újabb, fejletteb technológiával viszont csak egyetlen ésszerű következtetést tudtak levonni: 14 millió éve már léteztek baktériumok a Marson!
Várjuk a fejleményeket.

Update: a fejlemény.

Karambol a föld alatt


Íme a nagy hír, hétfő délután megtörténtek az első proton-proton ütközések a Richard Dawkins által "Large Hardon Collider"-ként becézett részecskegyorsítóban. Dawkins is csak azért hívja így, mert szerinte ez tökéletesen leírja az ottani fizikusok hangulatát mostanság... Bevallom, az egészet én is nagy izgalommal követem, és tudom, hogy jönnek még nagy hírek a föld alól: Karácsonyig tervezik elérni az 1.2 TeV energiát, ami az eddig végrehajtott legnagyobb energiájú ütközések kezdetét fogja jelenteni. Egy másik hír, amit várok az a Higgs bozon megtalálása - vagy biztos kizárása. Ha volna, kivel megigyam (mondjuk aki majd megértené, miért teszem), pezsgőt bontanék, becsületszavamra!

Ahhoz képest, hogy nem is vagyok fizikus, eléggé lelkesedni tudok az ügyért, van benne valami, ami miatt sok olyan dolgot képvisel, amivel azonosulni tudok (jaj, de nyakatekert, szörnyszülött mondat, de ilyen későn már nem állok neki javítani).

S ha ez nem volt eléggé kriptikus, akkor majd következőleg igyekezni fogok:D

Választás

(mai jos informatiile importante si in romana)

A mai napon elnökválasztás Romániában, amibe a külföldön élők is belekapcsolódhatnak. Mindennek módja azonban kissé problémás, hiszen a külügyminisztérium honlapján nemhogy semmi link nincsen elhelyezve a különféle követségek és konzulátusok elérhetőségére, hanem még a címük sincsen megadva. Az egyetlen információ, amit ott meg lehet szerezni az a szavazókörzetek nyitási ideje - semmi utalás arra, hogy hol vannak azok nyitva.

Az egyedüli információt a londoni szavazási lehetőség(ek)ről egy guglizás után lehet csak megtudni, az itteni követség honlapján. Az információ szerint a szavazás lebonyolítása a "Román Nagykövetség - Konzuli Iroda" székhelyén történik, egyetlen cím van megadva, az, ahol a követség székel, vagyis a Kensington Palota mögött.

Már nem is okozott nagyobb meglepetést, amikor becsengettem a követségre, és egy fiatalember már egy papírral a kezében jelent meg és kérdezte, miben segíthet, majd ami után "megtudta", hogy szavazni indulok, átnyújtotta az előkészített papírt. Egy térkép volt rajta, hogy hogyan lehet onnan eljutni a konzulátusra, ami gyalog egy jó negyed óra.

A konzulátusnál semmi jele nem volt annak, hogy román felségterületen lennénk, semmi zászló, illetve volt egy brit és két másik, de egyik sem a dícső trikolór. A helyiség elég kicsi és zsúfolt, az emberek többsége kint állhatott sorba a Román Nagykövetség kegyeiből a zuhogó esőben (courtesy of the British Weather). Az eső elálltával a nagykövet úr volt olyan kedves felajánlani nekünk, hogy ha mégegyszer esni kezdene, bezsúfolódhatunk a kis szobába ahányan beférünk.

Amúgy az emberek barátságosak voltak, ami jó pont, mert elég sokat kellett várni. Amikor megérkeztem, a sor csak 10 méter volt, amikor kijöttem, már ötven.

Szóval, mindazoknak, akik Londonban ma vagy két hét múlva szavazni kívánnak (és román állampolgárok), a helyszín a következő: M.E.I.C. House, Addison Rd., a Kensington High Street kereszteződésénél.

PS: nemrég mások is adtak információkat, igaz, nem a hivatalos szervek. Innen két másik helyszín is megtudható.

(Sectia de votare in Londra se afla nu la Ambasada, ci la Oficiul Consular, adica la coltul dintre Addison Road si Kensington High Street. Alte locatii aici.)

Dübörög a tudomány s a technológia

Halad előre a Google, nemrég elindították a Wave alkalmazást Beta szinten, vagyis még tesztelik. Ez a technológia úgy viszonyul az emailhez, mint egy warp-drive Thomas gőzöshöz. A tesztelésbe beszálltunk, igaz, egy hónapba telt, amig jóváhagyták a kérelmet, további személyek hozzáadása a rendszerhez csak 3-4 nap kérdése volt. Remélhetőleg sikerül feltérképezni négyünknek, hogy mire is használható (chatelésre van egy rakás instant messenger, Skype, sb, tehát ez nem újdonság), igazából az érdekel bennünket, hogy mennyire alakítja át a kommunikációt a XXI században. Meg aztán azért is érdekel, mert ki szeretnénk próbálni, mennyiben segít be a szervezésbe, rendezvények és egyéb dolgok összehangolásába s nem utolsósorban, mert új és felfedező kedvünkben vagyunk.

Még egy: a Google bemutatta a Chrome operenciás rendszerét, tárolt oldalról sikerült csak megnézni, miről is szól igazán. Amit tudni lehet: Linux alapú, bootolás pár másodperc csak, érdekes, tesztelném. Majd.

Ami ismét érdekes, az az új YouTube kiegészítő (nemcsak) siketeknek. Valós idejű beszédfelismerő szoftvert kapcsoltak a videókhoz (egyelőre csak 13 csatornán és csak angolul - egyfajta proof of concept). A szoftver felismeri az elhangzott szavakat, feliratozza a videót, egy másik szoftver akár fordít is. Egy másik újdonság az, hogy a videókhoz feltöltött feliratfájloknak nem kell időkódoltnak lenniük, a szöveg alapján beazonosítja a progi, hogy mikor rakjon ki egy adott sort. Cool.

Közben kiderült, hogy Univerzumunk valószínüleg csak egy a sok univerzum közül, ugyanis többszáz galaxishalmaz (tehát nem csillagrendszer, nem galaxis, nem galaxishalmaz, hanem több száz halmaz!) csörtet egy bizonyos irányba, vsz egy szomszédos univerzum által kifejtett csalogatásra válaszolva. Hűha! Mind-boggling!

Ha már ilyen nagy dolgoknál tartunk, újraindult a nagy hadronütköztető, az LHC, már csak úgy zsonganak a protonnyalábok! Hamarosan ütközések várhatók és kvark-glüon plazma! Yummy! Egy kedves ismerősöm még egy fényképpel is megajándékozott nemrég, amint a Compact Muon Solenoiddal a háttérben, védősisakkal a fején mereng a világ dolgairól. Nem rakom ki:))

Ha mindez nem elég, az IBM mérnökeinek sikerült legelőször szimulálnia egy macska agyát, 1 milliárd neuronnal és 10 trillió szinapszissal! Félelmetes!

Lazításnak egy kis bulvár: Belle de Jour, akiről filmsorozat is készült Billie Piper főszereplésével leleplezte önmagát, brit kutató, és interjút is készített vele a NewScientist.

Csak egy vonás


Teljesen meglepő, hogy az utóbbi időben hányszor kell visszatáncoljak, de ezzel jár az élet. Előző bejegyzésemben említettem, hogy "más az uralkodó és más a blogger", erre fel európai vezetőink összeülnek, hogy csakazértis nekik legyen igazuk és ne nekem. Dirrekt csinálják, mondom én! Herman Van Rompuy, az Unió első elnöke egyben blogger is.

Igaz, azért a királynőről is megemlítettem, hogy autószerelő, I. Mihály királyunk pilóta volt, Ceausescu meg suszter... Aki azért maradhatott volna a kaptafánál, ami azt illeti. Az összes többi eset... hogy is mondták több mint húsz éve?

"multilateral dezvoltat"...

Munkamegosztás

Már harmadik éve vagyok Londonban, de mindig sikerült a királynővel elkerüljük egymást. Erre fel tegnap megtudtam, hogy ha az egyetemről a Buckingham palotához sietek 11 órára, akkor talán láthatom is. Ma volt a híres-nevezetes "State Opening of Parliament", amikor is a királynő a Parlamentben felolvassa a miniszterelnök által megírt "Queen's Speech"-et, a királynő beszédét. A díszes menet pár perccel 11 előtt a Buckingham palotától indul. Előbb a zenekar vonult ki a kapu elé, majd a lovas testőrség egy része. Őket követte három hintó, az elsőben ott ült a királynő és Fülöp herceg. Egy külön hintó vitte a koronát. Kis huzavona után sikerült a Parlamentnél is jelen legyek, amikor visszafelé indultak, akkor már nem ötven, hanem kb nyolc méterről sikerült látni a királynőt.

El is gondolkoztam.

Én nem tudnám mit csináljak egy olyan hintóban. Valúszínüleg nincs meg hozzá a képesítésem, nem királyoskodásból, hanem földmérésből szereztem diplomát. De a királynő elég jól feltalálta magát. Hogy is fogalmazzak... úgy beleillett az egész képbe. Valószínüleg nem volna neki ilyen könnyű elektrooptikus műszert kezelni - habár itt erősen meg kell gondolkozzak, hiszen képzettsége neki is van, ha jól emlékszem, egykor príma autószerelő volt.

Most más szereli az autókat, más mér földeket, más az uralkodó és más a blogger.

Ugye, milyen jó munkamegosztás?

Még pár hónap körömrágás

Érdekes, hogy az ARCA honlapja még nem, de a Realitatea már hírei közt hozza, hogy pár hónapra lefújták a román rakéta ügyét. Egy erős szél megcsavarta a léggömböt, amit egy.két órán át próbáltak kiegyenesíteni, közben a nap vesztett lufimelengető erejéből. Ami kevésbé meglepő, hisz november van. Az egész cókmókot pakolják és viszik az ARCA Râmnicu Vâlcea-i főhadiszállására.

Ejősen szojítunk!

Megy a műsoj, megy fel a jakéta:

REALITATEA.NET - REALITATEA.NET transmite LIVE lansarea primei rachete spaţiale româneşti

Itt van/volt dirrektben:
http://www.realitatea.net/arca

Update:


Baj volt a lufival, senki sem gondolta volna, hogy egy ilyen nagy gömb össze tud bogozódni.
Nos, össze tud. Világpremier. Szegény ARCA, holnap újra próbálkoznak.
Stay tuned.

Jéé! Végre itt a Karácsony!

Nem viccelek, tegnap Jim Carrey felkapcsolta az Oxford street-i karácsonyi világítást.

Aztán már egy hete minden ötödik kirakat karácsonyi díszekben pompázik, továbbá ma reggel a Sloan Square-en épp munkásokat láttam, amint fenyőfákat pakolnak le egy kamionról és fognak neki díszíteni (...tehát mégsem a jézuska vagy az angyal hozza a karácsonyfát...). A bevásárlóközpontoban még lehet Halloween kosztümöket kapni, és már lehet mindenféle karácsonyi csecsebecsét is. Tegnapelőtt a rádióban meghallottam ez év legelső karácsonyi dalát is, ma este tüzijáték itt a szomszédban (szó szerint), 100.000 embert várnak, mert ingyenes.

Habár a tüzijáték nem a Karácsonyhoz kötődik, hanem egy nagy katolikus-ellenes hagyomány abból az időből, amikor a katolikusokat itten üldözték. Egy bizonyos Guy Fawkes nevű katolikus egyén (akinek nevét sokan angolok is egyszerűen és tévesen "guy folks"-nak hívják), tiltakozásul az állam katolikusellenes politikája ellen puskaporos hordókat helyezett el a parlament falai mellé, de rajtakapták. Azóta nagy tüzekkel és robbantásokkal ünneplik meg, hogy neki nem sikerült tüzet gyujtania és robbantania...

Ez az ünnep azt jelenti, hogy már javában tart a "Halloween-Guy Fawkes-Xmas-NewYear" nevezetű majd három hónapos "kommersz-kulturális karácsony és dzsenerál méjhem". Annyi lesz a tüzijáték meg a robbantás, hogy régi szokásomhoz híven egyszer-egyszer el fogom szólni magam, hogy "ezek az angolok hiányolnak egy belevaló kis éjszakai légiriadót..."

Aztán amikor tényleg eljön a Karácsony, akkorra már annyira elegem lesz ebből a konstans heppi-hekkből, hogy már a szokásos évvégi szürke, borús, esős időjárás is felüdítőleg fog hatni.

Ubuntu 9.10

Fiúk, lányok, csak ajánlani tudom. Feldobtam egy csigalassú XP-s desktop rendszerre mint második oprendszer, pontosabban az Ubuntu KDE felületét, tehát a Kubuntut. Azt nem mondanám, hogy egycsapásra szűnt meg minden olyan probléma, ami a géppel meg az egész rendszerrel addig volt (csigabiga, hálózati nyomtatás bugos), de pár óra leforgása alatt olyan tuningot sikerült végrehajtani a gépen, hogy az elképesztő. Még azt is kihoztam a masinából, ami nem is volt benne. Mondjuk beletelt két-három órába, amig megtaláltam az eredeti harddrive-ot, de ez nem a rendszer hibája, hanem, hogy nem tudtam, hol keressem. Abban az esetben ugyanis egyből megkerült volna. Nos. Utána további egy óra, hogy a doboz felhasználóbarát legyen (kilenc különböző mentalitáshoz alkalmazkodjon egyszerre), s most már komolyabb előképzettség nélkül lehet használni. Egy ilyen install azóta dédelgetett álmom, hogy a laptopomra feldobtam két éve - és élt egy hónapig... Csak későn derült ki, hogy a wifi továbbra is a fekete mágia témakörébe tartozik és az én konfigurációm sajna pont az, amelyik nem annyira kompatibilis az Ubuntuval, mint kellene. Ami marha nagy pojén, mert elvileg ilyen nem szabadna megtörténjen, csak akkor, ha a hardveresek mindent összemákálnak egy fedél alá...
 Hajrá Ubuntu!

Dupla aranyos:))




Update: az előzőt levették (use of terms violation, nem értem miért) ezért itt egy másik klipp ugyanarról.

"Ez a hét is jól kezdődik" rovat. 3.:Hazafias Hétfő


Úgy néz ki, hogy a hétfő ebben a tanévben egy ritka sűrű jelenség, majdhogynem zippelt állomány. A hét összes óráinak fele hétfőre esik, a jezsu blogra is hétfőn megy a cikkem, a közösségi gyűlésünk is hétfőn van, meg minden egyéb, ami a weekend miatt elmaradt. Ennyi dolog mellé asszem belefér egy privát blogposzt is, hogy a szint ne csak profán, hanem obszcén szintet üssön meg (hogy a Pretty Woman-t idézzem.) Aztán úgy alakult a mai nap, hogy megtudtam, felavatták az új Oxford Circus gyalogosátjárót, ami tókiói mintára készült, egyszerre ad pirosat minden iránynak, s az emberek keresztül-kasul tudnak mászkálni rajta átal. London második polgármestere, Boris meg is jegyezte: "a triumph for British engineering, Japanese innovation and good old fahioned common sense". Nem is tudtam, hogy mire vagyok büszkébb: hogy brit vagyok és mérnök, vagy hogy jappán és találékony, esetleg ara, hogy momentán józan...


Ugyancsak reggel tudtam meg, hogy az ESA (our vEry own "naSA") sikeresen fellőtte a legújabb hiperszuper műholdját, az SMOS-t. Ugye, még emlékszünk az előző műholdra, mely oly szépséges és okos egyszerre. Ilyenkor nagyon büszke vagyok arra, hogy jurópai vagyok, tizenkét csillaggal a fejem körül, ami egy ilyen pörgős hétfő mellékhatása.



Este, be kell vallanom, többször is meghatódtam egy Churchill életrajzi filmen. Eccer de jó britnek lenni... (aki nem ismerné a viccet: egy belga kocsmában állandó verekedés volt a flamandok és vallonok között, amit a kocsmáros úgy oldott meg, hogy a pultnál kiírta: "Flamandok jobbra, vallonok balra". Egy este bejön a cigány, nemrég vándorolt be, s a kocsmáros szokása szerint a táblára mutat s mondja: "Flamandok jobbra, vallonok balra", Mire a cigány: "S mí bélgák instállom, merre menjünk?").



Azért maradt bennem még egy csöpp echte patriotizmus, ugyanis ezen a héten tervezem, hogy könyökig rágom körmeimet az izgalomtól, Románia első űrrakétáját tervezik fellőni, méghozzá olyant, amilyent a világ nem látott!


Helent Konstancától 100 kilóméterre lövik fel az NNSL 281 hadihajóról (Magyarországnak ugye nincs ilyen??). Elég érdekes koncept, a hajtóanyag oxigénes víz, becenevén peroxid, reméljük nem fagy meg két percre a fellövés után (ha nem fagy meg, AZ lesz a technológiai újítás, ígérem, tapsolni fogok, méghozzá őszintén). Ha összejön, mehet listavezetőnek ide.

További szép hetet mindenkinek!

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger