Klínáp log 2 – Amit tanulni lehet (ha már az alvás nem jött össze...)

Fizikai, matematikai, egyéb, valamint még felfedezésre váró kifejezések, mennyiségek és állandók, melyekkel ilyenkor találkozni lehet.

Extra dimenziók – Az a jelenség, amivel akkor találkozik a kutató, amikor számításai szerint a házban tárolt kacatok mennyisége legalább 10 további térbeli kiterjedés létezését feltételezi, melyeket kísérletileg lehetetlen kimutatni, de az egyenletek ezek nélkül nem működnek.

Pi – A klasszikus meghatározás szerint a kör kerülete és átmérője közötti arányt fejezi ki. A zsidók szerint ez az arány három volt, mert többet nem akartak adni érte, mások szerint több, de valami csoda folytán egy liciten sem érte el a négyet. Jelen esetben a Pi a ház kerülete és elválasztó falainak aránya, figyelembe véve az extra dimenziókat. Pontosan kiadja a helyiségek számát, ide csak harmincegy tizedes pontossággal írom le, ötnél tovább úgysem olvassa el senki: 3.1415926535897932384626433832795.

Avogadro-állandó – egységnyi helyiségből kitakarítandó elemek száma, legyen az gombostű vagy bútor: 6.023x1023.

KW – KilóWatt, vagyis az egyedül végzett munka mennyisége. A segítséggel végzett munka a FélkilóWatt, amint neve is sugallja, kicsivel könnyebb.

Grantotál – a Pi és az Avogadró szám szorzata. Amíg a KilóWatt az elvégzett munka mennyisége, addig a Grantotál az elvégzendőé. Rendszerint brutálisan alábecsült mennyiség, jelenlegi értéke 1892181255257132467526050.1097492.

Quark-állandó – Quark egy ferengi báros a Deep Space 9 fedélzetén, ő fogalmazta meg egyszer, hogy „The only constant in the Universe is that females are trouble” (az Univerzum egyetlen állandója, hogy a nő csak gond).

Relativitáselmélet (most ne kekeckedj, hogy melyik, meg vagyok értve?) – Einstein híres felfedezése, miszerint a Quark-állandó relatív és megtévesztő, legtöbbször negatív értéket is felvesz, valamint értéke attól függ, hogy ki mondja, kinek, mikor, miért, és amúgy is, inkább sepregetett volna, a Grantotált csökkentendő.

Mörfhekk – Murphy közmondással meghekkelt törvénye: „Amit ma feltörhetsz, tegnap más feltörte.”

FTSE (Family Treasure Stock Exchange) – úgy ejtik, hogy „futszi”, és ideális esetben a Grantotál mennyiségével egyenes arányban hoz a konyhára. Valós helyzetekben viszont beszorzandó a Quark-állandóval, amiről a relativitáselmélet óta tudjuk, hogy legtöbbször negatív értéket vesz fel és gyöke imaginárius szám.

FT – kincshalmaz, amivel elvileg a futszin lehet kereskedni, értéke a Grantotál és a Mörfhekk szorzata.

Idő1 – A legkorszerűbb elméletek szerint* minden őt megelőző extra dimenziónál extrább dimenzió, legfőbb jellemzője, hogy telik. Továbbá fölöttébb érdekes, hogy a Mörfhekkel integrált Grantotállal szorozva ugyanúgy kiadja az FT értékét, mintha csupán a relativitáselmélettel normalizált Quark-állandót dobnánk be tetszőleges egyenletekbe és adnánk hozzá ízlés szerint sót, borsot.

Idő2 – az Idő1 kezdete óta filozófiai viták tárgyát képező, részben valós, részben szubjektív jelenség.

Idő3 – az Idő1 telésének egyik külső megnyilvánulása, lásd: „Szép időnk van ma.”Amennyiben ez tényleg így is van, lehet az Idő2-ről filozofálni, amennyiben a KilóWatt engedi.

Idő4 – „Mint a tenger”, mégis eltörpül a Grantotál mellett, mert az viszont „mint az óceán”...

Idő4 – 6:51am. Kéne aludni legalább egy órát*, lásd: Idő3

*szerintem

Klínáp log, stardate 47563.4

Mert jobb ötletem nincs, mint röhögni.

n. nap.
Érdekes dolgok ezek a kapcsolatok. Az egyik ablakkeret úgy tűnik beadta a válópert a fallal. Mondjuk, én is ezt tenném, ha én lennék az ablak. Vagy a fal... A másik ablakkeret? Azzal még nem vagyok olyan viszonyban, hogy ilyenekről beszégessünk.

n+1. nap
Régészeti ásatásaim során rátaláltam a Google Calendar elődjére, a Cetli 0.98, béta verzióra. Történelmi ereklye. Az egész családi históriát nyomon lehet követni. Ennyi erővel blogolhattak volna, most ki lehetne adni mint könyvet. Keménykötésűt, mert kemény dolgok*. "Hónap talákozni XY-al. Mekkérdezni tőle hogy ejti a nevét. Továbá szólni neki hogy bajok lesznek, sumákolni nem ilik".

n+2. nap
Végre megértem egy régi vicc poénját. Székely legény az apjával a mezőn. "Apám, nem látta az ingemet s a zoknimat?" "Nem láttam én, ídös fiam". Fél évre rá, tóparton: "Apám megfürödnék" "Menjél fiam". "Ídösapám, megvan az ing, itt volt a lájbi alatt...".
Hogy miért nincs régészeti oszkár...

n+3. nap
Leértem valami triászkori rétegig. Fa, gerendához szegezve. Ezek szerint ez volna az, amit az ősök "padló" néven ismertek. Well, how interesting... A fosszíliák érdekesek, a Smithsonian már érdeklődik utánuk.

n+4. nap
A takarítócsapatom elfáradt és megéhezett. Jól dolgoztak, úgyhogy kirándulást szerveztünk. Ki az udvarra, ott süt a nap. A felderítőcsapat jelzi: baj van a felső burkolattal, csoda, hogy áll. Egyikük tengerész, még hozzáteszi: ha ez hajó volna és fordítva állna, kanál vízben is elsüllyedne. Vállon veregetem: "Derék katona, irány a kamra".
Megkérdeztem a kéményt, hogy érzi magát. Azt mondja fáradt, ledőlne egy kicsit. A reuma ugyebár, meg csontritkulás...

n+5. nap
A kamra fedőnevű szupertitkos laboratórium már érdekesebb. A negyedik réteg törmelék alatt érdekes vegyületek. Az első látszólag nem marja a kagylót. Ez bíztató. A második érdekesen reagál az elsővel. Kevés hab, majd minden felbomlik. A harmadik már endoterm reakciót eredményez. A negyedik elszíneződést okoz, az ötödik már marónak bizonyul. Egy hatodik, ismeretlen esszencia mindent visszaállít eredeti állapotába. Ezt megúsztuk!

n+6. nap
Egy kartonborítású széfből előkerülnek a birodalom féltve őrzött titkai. A Top Secret felirat már lekopott, vagy úgy döntöttem, hogy nálam magasabb clearence levellel más úgysem rendelkezik. Rég volt, egy napja, ki emlékszik... Egyik papírról egy fekete sisakos alak hörög rám: "Luke, I am yo...". Ez nem sűrgős, ezzel még várunk a hatodik epizódig.

---tubikántinyúd---

* Kihagyhatahlan poén. Kéretik értékelni.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger