Tizenötödikei jótanács

Március 15.-e alkalmából közlöm jókívánságaimat a magyar néppel:

Nyalogassátok nyugodtan régi sebeiteket, Bahrein is ezt fogja tenni 163 év múlva.

Ünnepeljetek forradalmat konzervatív módon, úgyis erről szól az egész, kifogyott belőletek a civilkurázsi, gyerekek!


Háborodjatok már fel azon amit írtam, hányni tudok a langytól. Kiváncsi vagyok, hány piros-fehér kokárdát látok ma.



PS: kép forrása: BBC.
Troops from a number of Gulf states, including Saudi Arabia and the UAE, have arrived in Bahrain at the request of the kingdom, officials say.

2 beszólás:

Titi írta...

A forradalmat úgy definiálom, hogy a hatalom végleges eltörlése, mégpedig erőszakmentesen, hiszen az erőszak a hatalom egyik megnyilvánulási formája.

Amikor a hatalmi elit irányítja és vezényeli le a folyamatokat, azt inkább puccs-kísérletnek nevezhetjük. Még akkor is, ha az alájuk rendelt tömegek (hasonló irányba mutató, de alapvetően) más irányú megmozdulásait a maga kénye-kedve szerint manipulálva olybá tűnik, hogy valamiféle társadalmi konszenzus van a dologban. A cél ilyenkor ugyanis mindig a hatalom átmentése, kiszélesítése.

Sajnos kis hazánkban úgy hozta a történelem, hogy a feudalizmust a nemesség irányításával, a kommunizmust meg a párt vezetésével akarták eltörölni. Sikertelenül. És kényszerűségből mi ezeket forradalomnak hívjuk, mert nem jutott jobb, mert nem jutott más…

És ezt ünnepeljük?
Igen.

Csiki Attila-József írta...

Én is úgy látom, hogy a szabadság és a megújulás vágyát ünnepelni kell mindenképp. Legfőképpen a szabadság előmozdításával és a megújulás promoválásával.

A hatalom eltörlése illúzió. Hatalomra mindig szükség van, és ha nincs is szükség rá, ott van. Mert valakinek mindig van hatalma valamit megtenni.

Ezért szerintem inkább a hatalom átmentéséről beszélhetünk.

Az államhatalom definiciója mai napig is az, hogy "az, aki egyedül használhat erőszakot legitim módon az ország területén belül szándéka véghezvitelére".

Ezzel nincs baj, ha ez összeomlik, akkor anarchia és öntörvényűség lép fel.

Amire a cikkben céloztam, hogy Bahreinben éppen most ugyanúgy vernek le egy forradalmat, ahogy annak idején Magyarországon (külföldi erők bevonásával). Ez mindenképpen megér legalább egy említést, ha odarohanni nem is tudunk, ellenkező esetben "forradalmi" emlékezésünk saját levert szabadságharcunk fájdalmának nyalogatása.

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Powered by Blogger